Julia Kemper

Portugalia

Winnica Julia Kemper reprezentuje obecnie nowe pokolenie tradycyjnej portugalskiej rodziny, żyjącej od wieków z wielką pasją do regionu Dão. Setki lat temu rodzina Melo po raz pierwszy zwróciła uwagę na Terras de Azurara, a tym samym na szczególne terroir obszaru Dão – płaskowyż, na którym posadzono obecne winnice Julii Kemper.

Z biegiem lat część parceli przestała być w posiadaniu rodziny. Inne, jak bumerang, wróciły i są dziś ponownie fragmentem posiadłości. Rodzina Melo traktowała zawsze swoje winnice z poszanowaniem dla pracy rolników, którzy wiedzą jak stać się częścią wspaniałego terroiru.

To przesłanie właśnie zapragnął w 2000 roku przekazać Juli Melo Kemper jej ojciec. Marzył, aby kontynuowała dziedzictwo rodziny w Dão. Julia przez kilka lat, jako wzięty prawnik z Lizbony, wzbraniała się przed przejęciem sterów familijnego biznesu.

Ale pewnego dnia Julia Melo Kemper zaakceptowała to wyzwanie i w 2003 roku (słowami Julii) „Zaczęłam jedno z najpiękniejszych doświadczeń, które jak sądzę możemy mieć: być może dlatego, że jako ludzie, jesteśmy teraz coraz bardziej miejscy, a bezpośredni kontakt z prawami natury budzi coś, czego wcześniej nie wiedzieliśmy”. W moim przypadku, kontynuuje „wybierając rolnictwo ekologiczne – nie myślę, żebym nie traktował ziemi jak moja rodzina robiła to przede mną przez setki lat. Moje winnice są łąkami, w których toczy się życie, pomagając mi produkować najlepsze i najzdrowsze winogrona do produkcji wina”.

Wzorem swoich przodków, którzy w odległej przeszłości zdobywali uznanie w konkursach winiarskich (warto wspomnieć złoty medal w Berlinie w 1900 roku czy najstarszy odnotowany udział w rywalizacji w Lizbonie w 1885 roku), od pierwszego rocznika 2008 roku, efekty pracy Juli Kemper zbierają wiele nagród.  Od kilku lat jej wina znajdują się wśród 50 najlepszych portugalskich win, otrzymując znaczące wyróżnienia i referencje na całym świecie!